Saturday, 23 June 2012

CATATAN KEMBARA 2 KL-HATYAI-BANGKOK THAILAND (22.6.2012) 2

Perjalanan Dari Kuala Lumpur ke Hatyai lebih Kurang dalam Pukul 9.40 mlm (21.6.2012) wlu agak penat tapi seronok traveling menggunakan keretapi sambil tidur2 dlm trend, pengalaman yang mungkin susah utk aku dapat atau rasa pada masa akan datang. Alhamdulilah, sampai di Padang pasar kena turun pula cop Pasport sebelum meneruskan perjalanan ke Hatyai.
Train yang sepatutnya bertolak dari Padang Pasar 9.40 pagi bertukar lewat bila pihak train bgtau kena tgu lagi train lagi satu yg ntah dari mana nak bertolak ke Hatyai juga. so suka atau tidak Train bertolak lebih kurang dlm pukul 10.00 lebih..agak membosankan tunggu lama2..tapi nak buat mcm mana...

Sampai ke hatyai tak lama, dari Padang Besar bertolak ke Hatyai hanya mengambil masa lebih kurang dalam 40 minit kalau tak silap. Tempat duduk agak selesa dan keadaan tempat dlm train juga bersih.
Sampai di hatyai aku terus membeli tiket ke Bangkok. menurut kerani tiket bertugas Tiket yang ada hanya utk seat sahaja, yg tpt tidor dah habis. Lepas tu Kerani tu bagi tau Seat yang ada pun hanya kipas, bukan aircon..mau atau tidak suka atau tidak aku kena ambik juga.. tiada pilihan ..dalam masa yang sama terus beli tiket balik Bangkok - Butterworth..alhamdulilah tiket balik juga ada. nasiblah tiket Balik Bangkok - Butterworth ada yg utk tidor kalau tak mau patah pinggang duduk selama 24 jam..huh..

Selesai urusan tiket..mula lah terasa perut lapar giler..satu hal pula di sini aku tak tau mana nak dpt makanan hal..mau tak mau...aku beli minuman Cola n air putih bagi alas perut. Kalau tidak mau mengeletar lapar dibuatnya.

Train ke Hatyai bertolak lewat, dalam tiket 2.40 pm tapi ntah kenapa bertolak pukul 4 lebih. adeh...mau berpeluh menunggu. Satu yang aku perasan kat thailand ni ialah sikap tidak menepati masa dalam perjlnan.. Mereka boleh suka2 melambatkan atau melewatkan perjlnan. kalau kat malaysia agaknya dah kena maki hamun le company tu..takpun panjang le complain company tu dapat...hehe

Masuk saja dalam gerabak Hatyai-Bangkok.mau terkejut beruk aku tgk train ni. sangka aku cukup elok le tempat ni..kira mcm klu kat malaysia kita panggil kelas ekonomi. Ini keadaan train mcm zaman british. dengan tingkap yg ntah apa2, tpt duduk pula keras tak boleh nak bengkokkan...huh...mau menangis juga rasa bila dpt tpt duduk mcm tu..fikir2 boleh ke aku bertahan 16 jam dgn keadaan yg train yg mcm tu...
mau atau tidak aku nekad. Biarlah...alang2 sudah jln...biar terus je lah...bukan tak biasa pun selama ni bertugas diluar kawasan naik van ke semporna ok juga...tapi van pejabat aku jauh lebih baik dari train ni....

ni GAMBAR DLM TRAIN

Perjlanan di teruskan..biar makan habuk pun tak apa...tapi suasana malam..dan setiap stesen train amat menyeronokkan dgn berbagai2 gelagat dan nama yg agak berbelit utk aku sebut. tapi suasana dan keadaan sepanjang melalui kawasan ini amat menyejukkan mata yg memandang..nanti aku kongsikan gambar2 tersebut. rasa dah semakin sejuk...nak tidor dulu ya...esok pagi aku perlukan tenaga yg cukup utk menjelajah BUMI BANGKOK ni....salam sayang dari Kota Bangkok..(masa aku tulis ni aku dah sampai pun)....

2 comments:

Mohdasree Razali said...

Just nak tanya kalau puan tau prosidur mcm mana nak bawak moto naik train hatyai - bangkok @ huahin...

Mizz Tiny said...

@Mohdasree saya tak pasti pula prosedur bawa motor naik train hatyai-bangkok ...