Tuesday, 4 August 2015

TRIP TRAVEL PLAN TO LONDON -PARIS-AMSTERDAM-BRUSSELS BELGIUM (PART 1)

Hati Dap Dup Dap Dup.....
Menghitung hari...detik demi detik.... huh...semakin dekat tarikh nak travel akak rasa mcm nerves pulak... ye lah kan...ni pertama kali nak ke tempat jauh skit... 
So seperti biasa sebelum nak mulakan percutian..akak akan plan..setiap inci perjalanan dan tarikh...agar tidak terbazir begitu saja.... AGAK SUKAR TAPI PERJALANAN mesti dirancang sebaik mungkin... 


Plan perjalanan selama 8 hari akak akan manfaatkan sebaiknya... Ittenary telah akak susun agar tidak membazir waktu dan tenaga (Siapa nak follow silakan..nanti akak selitkan harga tambang setiap perjalanan dalam Part ke 2 Plan akak ye) ...kat sini akak dah susun ikut tarikh...tapi tak final lagi...maybe esok lusa baru akak finalkan sebab senang nak urus pembelian Tiket Train dan Hostel/Hotel di setiap tempat yang akak nak pergi. 

PLAN TRIP PERJALANAN 
Ni adalah perancangan awal... akan dimurnikan lagi..utk final.... (Abaikan tulisan itu..hahaha) keseluruhan perjalanan ini akak follow dari blogger sahabat Travel seperti http://syarliz.blogspot.com/ dan http://kakiberangan.blogspot.com/ yang mana mereka mempunyai pengalaman yang cukup banyak travel secara backpakers...disamping akak mencari sumber2 tambahan dibeberapa blog untuk rujukan. http://www.irwandahnil.com/panduan-pengangkutan-awam-london/
 
Pengalaman banyak mengajar akak untuk kena banyak cari info...lagipula akak ke sana tidak melalui ejen..(Jimat Kos) SEBAB TU SEGALA PANTANG DAN SERBA SERBI MENGENAI TEMPAT YANG AKAK NAK PERGI KENA AMBIK TAU DARI A-Z. 

O ya utk perkhidmatan kereta api akak ada 2 pilihan so pilih mana yang paling murah....

LONDON - PARIS  atau Pilihan lain  http://www.eurorailways.com/premier-trains/eurostar/london-to-paris.html . Ke dua2 perkhidmatan Train ini memberikan perbezaan tambang yang murah dan mahal. So kita buatlah pilihan ....(Utk perjalanan London -Paris)  Beli awal 3 bulan sebelum nak travel..dapat murah dan lagi jimat, 

Nanti akak sambung lagi lepas finalkan plan ni...Buat plan awal2 supaya tak berlaku pembaziran masa dan duit...

Salam Sayang 




No comments: