Thursday, 7 January 2016

Selamat Tahun Baru 2016....Selamat Tinggal 2015....

Ya...sedar tak sedar dah masuk tahun baru...masuk tahun baru je mesti ada azam...aku???? mcm nilah juga...setiap hari berazam...setiap hari aku nak buat perkara yang intresting kata org putih...yg mencabar dan yang penting aku nak jenjalan...cari duit simpan duit utk travel...mana2 je lah yang penting meneruskan kehidupan dengan bahagia ikut cara aku dan ikut kehendak aku...yg penting org2 aku sayang happy dan bahagia cukuplah...lagi2 aku mahu melihat anak kesayangan aku..aleesya membesar dengan sihat...dan jadi anak yang baik..sebolehnya aku tak mau termissed skit pun perkembangan aleesya...tak mau...bagi aku masa itu emas...momentom berharga bersama aleesya dan melihat aleesya membesar merupakan saat yang cukup bermakna dan berharga...rupanya mcm tu perasaan seorg mak kan? baru aku tau ....baru aku rasa..patutlah mak jaga kitaorg adik beradik sangat tegas...tapi dlm ketegasan mak dan abah ada kelembutan dan kasih sayang...Terima Kasih Mak abah..aku sayang mak....(Alamak touching le pulak....jiwa mental betul aku ni..hahahaha)

Bercerita pasal azam...aku bersyukur ..tahun 2015 hasrat dan impian travel ke Kota London dan negara2 Eropah secara backpackers tercapai. Aku pun sebenarnya nerves..takut...mcm2 perasaan ada bila travel secara backpackers ni lagi2 ke negara mat salleh...mana taknya seminggu sebelum fly ke London, Paris mengalami insiden yang menakutkan apabila berlaku tembakan rambang oleh individu yang aku sendiri tak tau apa motifnya,\...serius mmg aku kecut perut segala bagai ..hampir2 saja aku mau batalkan percutian ke sana ...lagi2 lah movie2 kat dlm TV yg aku tonton seolah2 negara mat salleh ni orang nya semua jahat2... adui...semakin hari kalau org lain agaknya excited nak fly...aku pula makin dekat hari makin rasa mcm nak tercabut kepala lutut..Takut.....huhu
Namun ....setelah berfikir panjang....tiket n persiapan dah dibuat baik lah pergi...rugi....Lagipun takkan aku nak travel dlm Asia saja kan...Nak juga merasa dinegara rambut kuning..nak juga tgk efel tower ..London Bridge..Venice Kota Romantika...kan...kan...kan....hehehe

Aku tekad je lah..redah sementara Allah masih anugerahkan kesihatan utk aku mengembara di Muka Bumi Allah ini...

Alhamdulilah....aku sampai juga...nantilah aku tulis pengalaman2...yg aku kutip selama di sana... mmg benar kata org...jauh perjalanan luas pemandangan...

Yang pasti impian utk menjelajah negara eropah sudah tercapai...tapi bak kata org..dah pergi sekali memang nak berkali2..hahaha yes..mmg aku akn pergi lagi...masih banyak anugerah Allah yang aku belum lihat...Aku harap tahun 2016 dapat ke sana..maybe sweeden-germany... Insy-Allah..kena simpan duitlah lepas ni...yg penting sampai...

Itu salah satu impian n harapan aku utk tahun ni lah...itupun kalau ada kelebihan dan rezeki dan yang penting aku sihat...

Aku juga berharap tahun ini aku dapat lebih fokus kepada study ...aku nak habiskan cepat2...cepat gred..lepas tu boleh sambung master...mana tau boleh jadi panduan utk adik2 aku dan aleesya.

Dari segi kerjaya tetap..seperti tahun2 sebelum ini...KPI jabatan menjadi keutamaan aku..alhamdulilah...KPI setiap tahun yang aku perolehi tak pernah kurang dari 91%. sudah cukup membanggakan aku...

Aku juga berharap biz online yang aku usahakan 5 bulan lepas berjaya dan paling penting...aku ingin membesarkan perniagaan ini. membuat 2 biz online menjual tudung dan kain serta membuat Nasi Bajet RM3.50 (kerjasama dengan Adik)  serentak dalam satu masa yang sama...bergelar pelajar dan pekerja serta bergelar ibu memang memerlukan komitment yang sangat padu...namun aku cuba agar dapat membahagikan masa dengan sebaiknya agar semuanya dapat berjalan dengan lancar. Target aku utk tahun ini agar dapat membuka sebuah butik (Kecik pun tak apa)...dan dalam masa yang sama ingin mengeluarkan produk pakaian siap (Muslimah Blouse dan Jubah)..Insy-Allah...mudah2an Allah bagi aku kekuatan....

dan akhir sekali....sebagai Hamba Allah...aku mau menjadi yang lebih baik dari sebelum ini..ya lah..kdg2 ada masa aku lalai...tapi aku yakin....Allah maha penyayangkan?

dan mulai tahun ni aku akn lebih aktif menulis...berkongsi rasa  ...sebab aku mahu satu hari nanti apa yang aku tulis...dapat aleesya baca...dan aku mahu Aleesya tahu...aku sangat2 sayangkan dia.....

Selamat Tahun Baru 2016 kepada semua pembaca semoga tahun ini akan menjadi lebih baik utk kita semua....

pstttt...Tolong doakan abah aku ya....mudah2an abah aku sembuh spt dulu2....(Aku rindu nak bercakap dgn abah..walaupun abah dah okay...tapi pertuturan abah agak terbatas)...

Salam Hormat..dan teruskan membaca coretan saya pada masa akan datang......:)

No comments: